Ξεκινά στα μέσα Μαΐου η χορήγηση κεφαλαίων κίνησης με κρατική εγγύηση

Την ενεργοποίηση στα μέσα Μαΐου του Ταμείου Εγγυοδοσίας για την παροχή κεφαλαίου κίνησης σε μεγάλες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις με κρατική εγγύηση του 80% του δανείου, ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης.


Το πρόγραμμα θα λειτουργήσει υπό την Αναπτυξιακή Τράπεζα και όπως ανακοινώθηκε ενισχύεται κατά 200 εκατ. ευρώ μετά τη μείωση της προμήθειας που θα καταβάλλεται προς το δημόσιο, αυξάνοντας ανάλογα τους πόρους τους προγράμματος. Η δυνατότητα μείωσης της προμήθειας, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, έλαβε σήμερα την έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο υπουργός Ανάπτυξης ήδη κατά τις τρεις πρώτες μέρες που τέθηκε σε εφαρμογή το πρόγραμμα ΤΕΠΙΧ ΙΙ για την επιδότηση επιτοκίου για κεφάλαια κίνησης σε ενήμερες επιχειρήσεις μέσω των τραπεζών έχουν υποβληθεί 8.336 αιτήσεις δανείων και έχει δεσμευτεί 1 δις ευρώ. Το πρόγραμμα όπως δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης θα συνεχιστεί έως εξαντλήσεων των πόρων και θα εξεταστεί η δυνατότητα επέκτασής του.

Επίσης στην ειδική πλατφόρμα για την επιδότηση των τόκων επιχειρηματικών δανείων έχουν εγκριθεί μέχρι σήμερα 5.205 αιτήσεις από επιχειρήσεις που απασχολούν 93.379 εργαζόμενους, ενώ εκκρεμούν άλλες 25.000 αιτήσεις από επιχειρήσεις που απασχολούν 600.000 εργαζόμενους περίπου. Όπως διευκρίνισε ο Άδωνις Γεωργιάδης τα χρήματα που θα δοθούν μέσω του προγράμματος για την επιδότηση, δεν είναι δανειοδότηση και θα δοθούν πίσω.

Προς υπογραφή σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε επίσης ο υπουργός Ανάπτυξης είναι 151.000 αποφάσεις ένταξης στην αναπτυξιακό νόμο, ενώ δρομολογείται η έναρξη δύο νέων κύκλων του αναπτυξιακού νόμου ύψους 150 εκατ. ευρώ στο πρόγραμμα των φορολογικών απαλλαγών και 350 εκατ. ευρώ στο πρόγραμμα γενική επιχειρηματικότητα.

Ο υπουργός Ανάπτυξης διαβεβαίωσε ότι θα καλυφθεί το σύνολο των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί, σημειώνοντας ότι τα παραπάνω μέτρα συνιστούν ένα ισχυρό πλέγμα υποστήριξης της επιχειρηματικής δραστηριότητας που θα θέσει τις βάσεις για την επόμενη μέρα.

Πηγή : https://www.mononews.gr/