Έναρξη Αιτήσεων για το Επιχορηγούμενο Πρόγραμμα “Leader” Νομού Ηρακλείου


Προκηρύχθηκε το τοπικό Πρόγραμμα «Εφαρμογή προσέγγισης LEADER», του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Στόχος είναι η αναβάθμιση της επιχειρηματικότητας και η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των τοπικών αγροτικών προϊόντων και των υπηρεσιών στο Νομό Ηρακλείου Κρήτης. Η επιχορήγηση για ιδιωτικές επενδύσεις ανέρχεται σε 50%, και οι αιτήσεις θα γίνονται έως τις 20 Μαρτίου του 2013.

Το πρόγραμμα Leader ενισχύει δράσεις όπως ίδρυση ή εκσυγχρονισμό βιοτεχνικών μονάδων, μικρών εργαστηρίων, αγροτουριστικών μονάδων, καθώς επίσης και δράσεις κοινωφελούς χαρακτήρα (για Δήμους και φορείς Δημοσίου Δικαίου). Οι επιχορηγούμενες δαπάνες αφορούν σε κτηριακές εγκαταστάσεις, σε αγορά μηχανολογικού και λοιπού εξοπλισμού, σε δαπάνες haccp – iso, σε γραφειακό εξοπλισμό, σε προβολή προώθηση κτλ.

Για παράδειγμα επιχορηγείται η δημιουργία /εκσυγχρονισμός μεταποιητικών επιχειρήσεων προϊόντων βιολογικής καλλιέργειας, εργαστήρια μεταποίησης αρωματικών φυτών (επεξεργασία - τυποποίηση), ή βιολογικών προϊόντων, συσκευαστηρία οπωροκηπευτικών κά. Επίσης επιδοτούνται δράσεις όπως η ίδρυση/εκσυγχρονισμός τυροκομείων, τυποποιητήρια μελιού, οινοποιεία κτλ. Το ποσοστό ενίσχυσης ανέρχεται σε 50%, ενώ τα επενδυτικά σχέδια μπορούν να ανέλθουν έως και σε 500.000 ΕΥΡΩ.

Αναλυτικά οι κατηγορίες των δικαιούχων και τα είδη των επενδύσεων που επιδοτούνται είναι τα εξής:
Επιδοτήσεις για Ιδιώτες με ποσοστό 50% (εξαιρούνται οι Αγρότες) Επιχορηγείται η δημιουργία/ εκσυγχρονισμός μεταποιητικών επιχειρήσεων και εργαστηρίων, όπως:
Βιοτεχνικές μονάδες παραγωγής και επεξεργασίας ξύλου, μετάλλου, πέτρας και μαρμάρου, δερμάτινων ειδών, ξυλουργείων, αργυροχρυσοχοΐας.
Εργαστήρια Κεραμικής, αγιογραφίας, καλαθοπλεκτικής, υφαντικής, μαχαιροποιίας, παραδοσιακών στολών, ξυλογλυπτικής, μουσικών οργάνων,
Παραγωγή αρτοσκευασμάτων (πχ παξιμάδι, καλτσούνια, ξεροτήγανα, γαμοκούλουρα).
Εργαστήρια παραγωγής ξινόχοντρου, πετιμεζιού, αρτοσκευασμάτων, ειδών ζαχαροπλαστικής, μουσταλευριάς, ζυμαρικών.
Δημιουργία δικτύου οινοποιών, αγγειοπλαστών, κοινωνικών επιχειρήσεων κ.λπ.


Επιδοτήσεις για Αγρότες (50%) Επιχορηγούνται αγρότες, (κύριας ή μερικής απασχόλησης) για επενδυτικά έργα όπως:
Ίδρυση, επέκταση, εκσυγχρονισμός μικρής δυναμικότητας υποδομών διανυκτέρευσης.
Εργαστήρια παραγωγής ξινόχοντρου, πετιμεζιού, αρτοσκευασμάτων, ειδών ζαχαροπλαστικής, μουσταλευριάς, ζυμαρικών κά.
Παραγωγή αρτοσκευασμάτων όπως παξιμάδι, καλτσούνια, ξεροτήγανα, γαμοκούλουρα κτλ
Βιοτεχνικές μονάδες παραγωγής προϊόντων ξύλου, μετάλλου, πυλού, κάρβουνου, ασβέστη κτλ.
Εργαστήρια Κεραμικής, αγιογραφίας, καλαθοπλεκτικής, υφαντικής, μαχαιροποιίας, παραδοσιακών στολών, ξυλογλυπτικής, μουσικών οργάνων, επεξεργασία μετάλλου, πέτρας και μαρμάρου, δερμάτινων ειδών, ξυλουργείων, αργυροχρυσοχοΐας. 
  
Επιδοτήσεις, δημοσίου χαρακτήρα
Στο πρόγραμμα Leader επιδοτούνται επίσης, με ποσοστό έως και 100%, οι φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης, ΟΤΑ, τα νομικά τους πρόσωπα, καθώς και οι ιδιωτικοί φορείς μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, για επενδύσεις όπως:
Ίδρυση και εκσυγχρονισμός τοπικών κέντρων τουριστικής πληροφόρησης (γραφεία - περίπτερα ενημέρωσης και πληροφόρησης).
Ενέργειες προβολής και προώθησης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων των περιοχών.
Ανάπτυξη και διαμόρφωση πολιτιστικών χώρων, βιβλιοθηκών και ωδείων, σύγχρονων δομών φροντίδας παιδιών.
Ενίσχυση και οργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων.
Διατήρηση, αποκατάσταση και αναβάθμιση περιοχών, όπως βελτίωση - σήμανση μονοπατιών, φυτοτεχνικές εργασίες, τεχνικά έργα μικρής κλίμακας για την προστασία του εδάφους, διαμόρφωση θέσεων θέας, καθώς και δράσεις περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης.
Ίδρυση μουσείων και εκθετηρίων, για την ανάδειξη της λαογραφικής / αγροτικής / πολιτιστικής κληρονομιάς.
Βελτίωση και ανάπλαση των κοινόχρηστων χώρων (Δικαίωμα συμμετοχής έχουν μόνο οι ΟΤΑ).

Ο συνολικός προϋπολογισμός της πρόσκλησης είναι 6.802.158 ΕΥΡΩ, ενώ οι υποβολές αιτήσεων θα γίνονται έως και τις 20 Μαρτίου 2013 στον φορέα της Αναπτυξιακής Ηρακλείου. Οι δράσεις θα εφαρμοσθούν στους Δήμους Αρχανών/Αστερουσίων, Γόρτυνα, Ηράκλειου (Βασιλειές, Βούτες, Δαφνές, Σκαλάνι, Σταυράκια), Μαλεβίζι (Γάζι, Αχλάδα, Καλεσα, Ροδιά, Φόδελε), Μινώα Πεδιάδας, Φαιστός, Χερσόνησος, στο αστικό κέντρο και στα κομβικά σημεία του Ηρακλείου.

Στα πλαίσια του προγράμματος, το Kέντρο Επενδύσεων Ηρακλείου, παρέχει πλήρη και ολοκληρωμένη υποστήριξη, από τον πρώτο έλεγχο επιλεξιμότητας, τη σύνταξη και την υποβολή της αίτησης καθώς και στη σύνταξη ενός άριστου business plan, από το οποίο θα προκύψει η μέγιστη δυνατή μοριοδότηση. Περισσότερες πληροφορίες στο www.keh.gr ή στο τηλέφωνο 2810 823002 (email: info@keh.gr).