Επίσκεψη της Επιτρόπου της ΕΕ κ. Corina CRETU στην Ελλάδα

Η Ευρωπαία Επίτροπος, κ. Corina Cretu, αρμόδια για την Περιφερειακή Πολιτική πρόκειται να επισκεφθεί την Ελλάδα (Αθήνα και Ηράκλειο Κρήτης) από τις 5 έως τις 8 Οκτωβρίου 2015. Με αφορμή την επίσκεψή της στην Ελλάδα, η κυρία Creţu έκανε την παρακάτω δήλωση:

"Κατά την πρώτη μου επίσκεψη στην Ελλάδα τον Μάιο, ανέφερα στον Πρωθυπουργό, στους Υπουργούς που διαχειρίζονται κονδύλια της ΕΕ και στους Περιφερειάρχες πόσο σημαντικό είναι να συνεργαστούμε στενά. Μόνο μια ισχυρή σχέση μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των ελληνικών αρχών θα μας βοηθήσει να αξιοποιήσουμε πλήρως τις δυνατότητες της πολιτικής για τη συνοχή όσον αφορά την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Η επίσκεψή μου στην Ελλάδα, από τις 5 έως τις 8 Οκτωβρίου, θα εστιαστεί ιδιαίτερα στις κοινές προσπάθειές της Επιτροπής και των ελληνικών αρχών για να ανοίξουμε το δρόμο για ένα μέλλον ευημερίας στη χώρα.


Η συμβολή των ευρωπαϊκών διαρθρωτικών και επενδυτικών ταμείων και του επενδυτικού σχεδίου του Προέδρου Juncker για την Ευρώπη στην ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης στην Ελλάδα θα βρίσκεται στο επίκεντρο των συνομιλιών μου με τους εθνικούς και περιφερειακούς φορείς. Θα επισκεφθώ, επίσης, έργα που χρηματοδοτεί η ΕΕ στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας, για να τονίσω το γεγονός ότι οι ελληνικές περιφέρειες πρέπει να συνεχίσουν την αξιοποίηση των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων και των ικανοτήτων του ελληνικού λαού".

Τη Δευτέρα 5/10, η Επίτροπος Creţuθα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό, κ. Αλέξη Τσίπρα(ώρα 12.00, Μέγαρο Μαξίμου), με τον Υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, κ. Γιώργο Σταθάκη και τον Υφυπουργό, κ. Αλέξανδρο Χαρίτση (ώρα 15.00, στο Υπουργείο) και με τονΑναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος, κ. Ιωάννη Τσιρώνη(ώρα 16.30, στο Υπουργείο).

Το πρωί της Τρίτης 6/10, η κυρία Creţu θα συναντηθεί με τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κ. Χρήστο Σπίρτζη(ώρα 10.30, στο Υπουργείο) και αμέσως μετά θα αναχωρήσει για το Ηράκλειο της Κρήτης, ενώ το βράδυ θα έχει συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Κρήτης, κ. Σταύρο Αρναουτάκη.

Την Τετάρτη 7/10, το πρωί η Επίτροπος θα επισκεφθεί το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας στο Ηράκλειο, όπου θα συναντηθεί με τον Αναπληρωτή Υπουργό Έρευναςκαι Καινοτομίας, Καθηγητή κ. Κώστα Φωτάκη.

Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας, θα παρουσιάσει εισήγηση στη Συνάντηση Εργασίας της Ομάδας Ειδικών σε θέματα Έρευνας, Καινοτομίας και Ερευνητικής Πολιτικής. Το αντικείμενο της συνάντησης θα είναι η επίδραση των στρατηγικών έξυπνης εξειδίκευσης σε θύλακες αριστείας και η περιφερειακή ανάπτυξη στο πλαίσιο της Επιτροπής RIS της ΕΕ.

Το απόγευμα της Τετάρτης, η κυρία Creţu θα είναι η κεντρική ομιλήτρια σε Περιφερειακό Συνέδριο με θέμα"Επενδύσεις για Περιφερειακή Ανάπτυξη: ΕΣΠΑ και Επενδυτικό Σχέδιο Γιούνκερ".

Το Συνέδριο οργανώνεται στο Ηράκλειο Κρήτης από το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης (ώρα 19.00, Βασιλική του Αγίου Μάρκου, Ηράκλειο).

Την Πέμπτη 8/10, η Επίτροπος θα επισκεφθεί έργα στην περιοχή του Ηρακλείου που έχουν λάβει χρηματοδότηση από την ΕΕ, συνοδευόμενη από τον Περιφερειάρχη Κρήτης, κ. Σταύρο Αρναουτάκη.

Με την ευκαιρία της επίσκεψης της Επιτρόπου C. Creţu στην Ελλάδα, o Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Ελλάδα, Πάνος Καρβούνης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

"Στο μεταίχμιο δύο προγραμματικών περιόδων, η Ελλάδα έχει απόλυτη ανάγκη να χειριστεί άμεσα και αποτελεσματικά τα διαθέσιμα ευρωπαϊκά κονδύλια. Η παρουσία της Επιτρόπου Κρέτσου στην χώρα μας, για δεύτερη φορά σε διάστημα μικρότερο των έξι μηνών, αναδεικνύει την σημασία που αποδίδει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην αγαστή συνεργασία με τις ελληνικές αρχές αλλά και την στήριξη που προσφέρει στην Ελλάδα με κάθε δυνατό τρόπο".