Μπαράζ επενδύσεων σε πρωτογενή τομέα και τη βιομηχανία

Το "πράσινο φως" σε σειρά επενδυτικών σχεδίων εταιρειών από τον πρωτογενή τομέα αλλά και από τη βιομηχανία έχει ανάψει ο Αναπτυξιακός Νόμος. H Unismack, η βορειοελλαδίτικη βιομηχανία, βασικοί μέτοχοι της οποίας είναι η οικογένεια Στρατάκη ενώ ποσοστό 44,73% ελέγχει η Lime Capital Partners, προωθεί μια νέα επένδυση, μέσω της οποίας θα δημιουργηθούν 13 θέσεις απασχόλησης. Η νέα επένδυση αφορά την επέκταση δυναμικότητας και τον εκσυγχρονισμό της υφιστάμενης μονάδας μέσω δαπανών προμήθειας νέου μηχανολογικού εξοπλισμού, κτιριακών εγκαταστάσεων και άυλων στοιχείων ενεργητικού και είναι συνολικού επιλέξιμου και ενισχυόμενου κόστους 3.032.639 ευρώ.


Στην ίδρυση μονάδας καλλιέργειας εσπεριδοειδών προχωρά η εταιρεία Αφοί Μπαλακανάκη ΑΒΕΕ (Ολυμπιακή Φρούτων). Το συνολικό επιλέξιμο και ενισχυόμενο κόστος της επένδυσης είναι 635.775,90 ευρώ. H εταιρεία, που εδρεύει στο Ναύπλιο, διαθέτει μια πλήρως εξοπλισμένη μονάδα και εξάγει ήδη από το 1976 τα προϊόντα της, φρούτα όπως εσπεριδοειδή, σταφύλια και βερίκοκα, στους Ευρωπαίους καταναλωτές.

Στην υλοποίηση νέας επένδυσης προχωρά και η βιομηχανία ΜΑΧΙ ΑΒΕΕ, η οποία έλαβε το πράσινο φως από τον προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης του υπουργείου Εσωτερικών (τ. Μακεδονίας και Θράκης). Η νέα αυτή επένδυση, που εντάχθηκε στον Αναπτυξιακό Νόμο, ειδικότερα στο καθεστώς ενίσχυσης της Γενικής Επιχειρηματικότητας, αφορά την υλοποίηση τμήματος επεξεργασίας ως επέκταση δυναμικότητας της υφιστάμενης μονάδας της κύριας δραστηριότητάς της, που είναι η κατασκευή χαρτιού υγείας, χαρτομάντιλων, μαντιλιών και πετσετών καθαρισμού προσώπου, τραπεζομάντιλων και πετσετών φαγητού από χαρτοπολτό, χαρτί, χαρτοβάμβακα ή επίπεδες επιφάνειες ινών κυτταρίνης. Το συνολικό επιλέξιμο και ενισχυόμενο κόστος είναι 4,821 εκατ. ευρώ.

Η κρητική επιχείρηση Ύαλος Γιαννούλης προχωρά στην υλοποίηση επένδυσης επιλέξιμου και ενισχυόμενου ύψους 1,045 εκατ. ευρώ. Η νέα επένδυση της κρητικής εταιρείας αφορά την επέκταση της δυναμικότητας και την παραγωγή νέων προϊόντων υφιστάμενης μονάδας παραγωγής κρυστάλλων, στη θέση Γέφυρα Ζουρίδας, Δ.Ε. Ρεθύμνου.

Στην υλοποίηση μιας νέας μεγάλης επένδυσης προχωρά και η εταιρεία Πρόδρομος Παυλίδης. Πριν από λίγες ημέρες ο προϊστάμενος Γενικής Διεύθυνσης του υπουργείου Εσωτερικών (τομέας Μακεδονίας-Θράκης) ενέκρινε την υπαγωγή του επενδυτικού σχεδίου της εταιρείας στον αναπτυξιακό νόμο. Η επένδυση, συνολικού επιλέξιμου και ενισχυόμενου κόστους 14,285 εκατ. ευρώ, αφορά την επέκταση υφισταμένης μονάδας παραγωγής κονσερβοποιημένων φρούτων και χυμού φρούτου με σκοπό την αύξηση δυναμικότητας. Ενώ η εταιρεία Αφοί Λαμπρίδη θα υλοποιήσει νέα επένδυση συνολικού επιλέξιμου και ενισχυόμενου κόστους ύψους 5,723 εκατ. ευρώ για την αύξηση της δυναμικότητας της μονάδας σε κατεψυγμένα προϊόντα ροδάκινου και βερίκοκου σε σχήματα ροδέλας, μισού καρπού και τετάρτου, καθώς και στην αξιοποίηση των υπολειμμάτων με την παραγωγή πουρέ.

Το "πράσινο φως" για την υπαγωγή επενδυτικού σχεδίου της Exalco S.A. στο καθεστώς ενίσχυσης της Γενικής Επιχειρηματικότητας του Αναπτυξιακού Νόμου "άναψε" ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας. Η επένδυση της Exalco αφορά την επέκταση της δυναμικότητας των βαφείων αλουμινίου, συνολικού επιλέξιμου και ενισχυόμενου κόστους 2,970 εκατ. ευρώ. Η επιχείρηση "Ιωάννης Κ. Αναστασόπουλος και Υιός Ανώνυμη Εταιρία" με δ.τ. "ΚΡΙΝΟΣ" προχωρά στην υλοποίηση επένδυσης συνολικού επιλέξιμου και ενισχυόμενου κόστους 2,05 εκατ. ευρώ. Η νέα επένδυση αφορά την παραγωγή αποσταγμένων αλκοολούχων ποτών. Η ιστορία της εταιρείας ξεκινά στα μέσα του περασμένου αιώνα. Tην τριετία 1996-1999 η εταιρεία πραγματοποιεί μεγάλες επενδύσεις με στόχο την επέκταση των γραμμών παραγωγής της. Η διαδικασία εμφιάλωσης αναβαθμίζεται με την αγορά πλήρως καθετοποιημένων και αυτοματοποιημένων γραμμών, που εξασφαλίζουν απόλυτα αποστειρωμένο περιβάλλον. Από το 2007 γίνεται η είσοδος της 3ης γενιάς της οικογένειας Αναστασοπούλου και τα 5 παιδιά του Κωνσταντίνου αναλαμβάνουν καίριες θέσεις, με διευθύνοντα σύμβουλο τον γιο του, Ιωάννη Αναστασόπουλο.

Στο καθεστώς ενίσχυσης της Γενικής Επιχειρηματικότητας (Γ’ κύκλος) του Αναπτυξιακού Νόμου υπήχθη το νέο επενδυτικό σχέδιο της βιομηχανίας Zincometal. Το συνολικό επιλέξιμο και ενισχυόμενο κόστος ανέρχεται σε 4,5 εκατ. ευρώ. Το επενδυτικό σχέδιο αφορά την επέκταση της δυναμικότητας υφιστάμενης μονάδας επεξεργασίας λαμαρίνας σε τυποποιημένο προφίλ και γαλβάνισμα αυτών, κατασκευή γαλβανισμένων ιστών φωτισμού δρόμων και σωμάτων φωτισμού δρόμων, που δραστηριοποιείται στον Βαπτιστή Κιλκίς, μέσω της κτιριακής επέκτασης και της προμήθειας νέου παραγωγικού και λοιπού εξοπλισμού για τη δημιουργία νέας σύγχρονης και παραγωγικότερης μονάδας γαλβανιστηρίου. Ενώ η Λευκοσιδηρουργία Καβάλας Α.Ε., που ιδρύθηκε το 1986 στην Καβάλα με αντικείμενο εργασιών την κατασκευή ειδών συσκευασίας από λευκοσίδηρο και τη μεταλλοτυπία, θα υλοποιήσει επένδυση επιλέξιμου και ενισχυόμενου κόστος 6,131 εκατ. ευρώ για την επέκταση δυναμικότητας υφιστάμενης μονάδας κατασκευής λευκοσιδήρων δοχείων μέσω κτιριακών εργασίων και προμήθειας μηχανολογικού εξοπλισμού.

Το "πράσινο φως" στην υπαγωγή της επένδυσης της FrieslandCampina Hellas στον Αναπτυξιακό Νόμο "άναψε" ο αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Έρευνας και Καινοτομίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Συγκεριμένα, εγκρίθηκε η υπαγωγή στις διατάξεις του ν. 4399/2016, όπως ισχύει, και ειδικότερα στο καθεστώς ενίσχυσης της Γενικής Επιχειρηματικότητας επενδυτικού σχεδίου της επιχείρησης που αναφέρεται στην αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας της μονάδας παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων, συνολικού επιλέξιμου και ενισχυόμενου κόστους ύψους 2,645 εκατ. εκατ. ευρώ. Η μονάδα της FrieslandCampina Hellas στην Πάτρα αξιοποιεί την παραγωγή νωπού γάλακτος αυστηρά επιλεγμένων κτηνοτροφικών μονάδων προκειμένου να δημιουργήσει, με ελληνική πρώτη ύλη, τη σειρά γαλακτοκομικών προϊόντων: γάλατα ΝΟΥΝΟΥ Family, NOYNOY Calciplus, NOYNOY Kid, ΝΟΥΝΟΥ Νoulac, κρέμες γάλακτος ΝΟΥΝΟΥ και ΝΟΥΝΟΥ γιαούρτι. H FrieslandCampina Hellas αποτελεί μέλος της Royal FrieslandCampina, συνεταιριστική εταιρεία και μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων στον κόσμο, με παγκόσμια εμβέλεια και βαθιά συνεταιριστική παράδοση, που ξεπερνά τα 147 χρόνια.

Πηγή : https://www.capital.gr/