Εκκίνηση για το νέο αναπτυξιακό νόμο με 600 εκατ. ευρώ

Τα τέσσερα πρώτα προγράμματα που προκηρύσσονται. Το είδος των ενισχύσεων που θα διατίθενται. Ποιες επιχειρήσεις μπορούν να υπαχθούν. Πότε λήγει η προθεσμία υποβολής αιτήσεων. Οι ειδικές κατηγορίες ενίσχυσης.



Με συνολικό προϋπολογισμό (δημόσια δαπάνη) της τάξεως των 600 εκατ. ευρώ αναμένεται να παρουσιαστεί ο νέος αναπτυξιακός νόμος (ν.4399/2016).

Το εν λόγω ποσό επιμερίζεται στα τέσσερα εκ των οκτώ χρηματοδοτικών προγραμμάτων-καθεστώτων (150 εκατ. ευρώ έκαστο), τα οποία ενδεχομένως και εντός της ημέρας θα δουν το φως της δημοσιότητας, τιθέμενα σε ολιγοήμερη δημόσια διαβούλευση.

Η προκήρυξή τους, δηλαδή η έναρξη υποβολής αιτήσεων, προσδιορίζεται το αργότερο για τις πρώτες ημέρες του Οκτωβρίου. (euro2day.gr)
Παραδόθηκαν από τη γενική γραμματεία Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων στον υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργο Σταθάκη τα τεύχη-αναλυτικοί οδηγοί εφαρμογής των προγραμμάτων: α) «Ενίσχυση Μηχανολογικού Εξοπλισμού», β) «Γενικής Επιχειρηματικότητας», γ) «Νέες Ανεξάρτητες ΜΜΕ» και δ) «Επενδύσεις Μείζονος Σημασίας».

Η υποβολή των αιτήσεων για τα καθεστώτα «Γενική Επιχειρηματικότητα» και «Νέες Ανεξάρτητες ΜΜΕ» θα παραμείνει ανοικτή έως τις 30 Νοεμβρίου, αφού τα εν λόγω προγράμματα θα προκηρύσσονται δύο φορές τον χρόνο. Αντίθετα, τα προγράμματα «Ενίσχυση Μηχανολογικού Εξοπλισμού» και «Επενδύσεις Μείζονος Σημασίας» θα παραμείνουν ανοικτά.

Υπενθυμίζουμε ότι υπό σχεδιασμό παραμένουν άλλα τέσσερα προγράμματα-καθεστώτα του νέου αναπτυξιακού, τα οποία εκτιμάται ότι θα προκηρυχθούν έως τις αρχές του νέου έτους. Τα προγράμματα αυτά είναι οι «Επενδύσεις Καινοτομικού Χαρακτήρα για ΜΜΕ», οι «Συνέργειες και Δικτυώσεις (Clusters)», τα «Ολοκληρωμένα Χωρικά και Κλαδικά Σχέδια» και οι «Ενδιάμεσοι Χρηματοπιστωτικοί Οργανισμοί - Ταμεία Συμμετοχών».

Στα επενδυτικά σχέδια που υπάγονται στα καθεστώτα ενισχύσεων του νόμου μπορούν να παρέχονται τα παρακάτω είδη ενισχύσεων:

α. Φορολογική απαλλαγή που συνίσταται στην απαλλαγή από την καταβολή φόρου εισοδήματος επί των πραγματοποιούμενων προ φόρου κερδών, τα οποία προκύπτουν με βάση τη φορολογική νομοθεσία, από το σύνολο των δραστηριοτήτων της επιχείρησης, αφαιρουμένου του φόρου του νομικού προσώπου ή νομικής οντότητας που αναλογεί στα κέρδη που διανέμονται ή αναλαμβάνονται από τους εταίρους. Το ποσό της φορολογικής απαλλαγής υπολογίζεται ως ποσοστό επί της αξίας των ενισχυόμενων δαπανών του επενδυτικού σχεδίου ή και της αξίας του καινούριου μηχανολογικού και λοιπού εξοπλισμού που αποκτάται με χρηματοδοτική μίσθωση και συνιστά ισόποσο αποθεματικό.

β. Επιχορήγηση, η οποία συνίσταται στη δωρεάν παροχή από το Δημόσιο χρηματικού ποσού για την κάλυψη τμήματος των ενισχυόμενων δαπανών του επενδυτικού σχεδίου και προσδιορίζεται ως ποσοστό αυτών. Σημειώνεται ότι δυνατότητα λήψης επιχορήγησης από υφιστάμενη επιχείρηση προϋποθέτει την εμφάνιση κερδών τουλάχιστον σε μία χρήση από τις τελευταίες 7 πριν την υπαγωγή.

γ. Επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης, η οποία συνίσταται στην κάλυψη από το Δημόσιο τμήματος των καταβαλλόμενων δόσεων χρηματοδοτικής μίσθωσης που συνάπτεται για την απόκτηση καινούριου μηχανολογικού και λοιπού εξοπλισμού και προσδιορίζεται ως ποσοστό επί της αξίας απόκτησης αυτών που εμπεριέχεται στις καταβαλλόμενες δόσεις. Η επιδότηση της χρηματοδοτικής μίσθωσης δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 7 έτη.

δ. Επιδότηση του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης, η οποία συνίσταται στην κάλυψη από το Δημόσιο μέρους του μισθολογικού κόστους των νέων θέσεων εργασίας που δημιουργούνται και συνδέονται με το επενδυτικό σχέδιο και οι οποίες δεν λαμβάνουν καμία άλλη κρατική ενίσχυση.

ε. Σταθεροποίηση συντελεστή φορολογίας εισοδήματος για 12 έτη.

στ. Χρηματοδότηση επιχειρηματικού κινδύνου μέσω ταμείου συμμετοχών, με τα εξής είδη:

ι. Ίδια κεφάλαια ή οιονεί ίδια κεφάλαια ή επενδυτική χορηγία για την παροχή επενδύσεων χρηματοδότησης επιχειρηματικού κινδύνου άμεσα ή έμμεσα σε επιλέξιμες επιχειρήσεις,

ια. Δάνεια για την παροχή επενδύσεων χρηματοδότησης επιχειρηματικού κινδύνου άμεσα ή έμμεσα σε επιλέξιμες επιχειρήσεις.

Υπενθυμίζουμε ότι το ελάχιστο ύψος επένδυσης ορίζεται στις 50.000 ευρώ για τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Ειχειρήσεις (ΚΟΙΝΣΕΠ), στις 100.000 ευρώ για πολύ μικρές επιχειρήσεις, στις 150.000 ευρώ για μικρές επιχειρήσεις, στις 250.000 ευρώ για μεσαίες επιχειρήσεις και για cluster, και στις 500.000 ευρώ για μεγάλες επιχειρήσεις.
 
 
Ύψος ενίσχυσης
Οι επενδυτικές δαπάνες ενισχύονται για τις δαπάνες περιφερειακών ενισχύσεων έως του ποσοστού που καθορίζεται για κάθε περιοχή και μέγεθος επιχείρησης από τον Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων (ΧΠΕ) και για τις δαπάνες εκτός περιφερειακών ενισχύσεων έως του ύψους που καθορίζεται για κάθε δαπάνη (σ.σ. θα καταγράφονται αναλυτικά στους οδηγούς εφαρμογής). Τα μέγιστα ύψη ενισχύσεων για τη διάρκεια ισχύος του αναπτυξιακού νόμου ορίζονται σε 5 εκατ. ευρώ για κάθε επενδυτικό σχέδιο, σε 10 εκατ. ευρώ για κάθε επιχείρηση και 20 εκατ. ευρώ για κάθε όμιλο επιχειρήσεων.

Σημειώνεται ότι χάρτης περιφερειακών ενισχύσεων θα αναθεωρηθεί βάσει των πιο πρόσφατων στοιχείων. Ο νέος χάρτης, ο οποίος θα είναι πιο ευνοϊκός από των ισχύοντα, θα ισχύσει από 01.01.2017.