Σε ισχύ από 1η Ιανουαρίου ο νέος αναπτυξιακός νόμος

«Ο νέος αναπτυξιακός νόμος θα τεθεί σε λειτουργία από 1/1/2016. Έχει ήδη ολοκληρωθεί η διαβούλευση με 120 κοινωνικούς φορείς και είμαστε πολύ κοντά να τον καταθέσουμε».

Αυτό δήλωσε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης, με αφορμή επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου για τα προγράμματα ΕΣΠΑ.

 
«Η νεανική επιχειρηματικότητα θα αποτελέσει τη βάση της ανάπτυξης της χώρας. Δίνουμε προτεραιότητα σε όλα τα επίπεδα της, και αυτό αποτυπώνεται έντονα τόσο στον νέο αναπτυξιακό νόμο, όσο και στα νέα προγράμματα του ΕΣΠΑ», επισήμανε ο κ. Σταθάκης.

Από την πλευρά του, ο κ. Κωνσταντινόπουλος χαρακτήρισε πολύ σημαντικό και θετικό να τεθεί σε ισχύ ο νέος αναπτυξιακός νόμος από το νέο έτος, ενώ κάλεσε την κυβέρνηση να επιταχύνει τις διαδικασίες αξιοποιήσεις του νέου ΕΣΠΑ, ώστε -όπως είπε- να απορροφηθούν τα σημαντικά κονδύλια ύψους 22 δισ. ευρώ.

«Κάναμε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να ξεκινήσει ομαλά το νέο ΕΣΠΑ, τα προγράμματα αφορούν πέρα από την νεανική επιχειρηματικότητα, τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, τον τουρισμό και την αντιμετώπιση της ανεργίας», υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομίας.

Το Μάρτιο του 2016 θα είναι έτοιμο το νέο αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας
 
Το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) θα συμβάλει στην εκπόνηση του αναπτυξιακού σχεδίου της χώρας που αναμένεται να κατατεθεί μέχρι τον Μάρτιο του 2016, υπογράμμισε ο κ. Σταθάκης, στην παρουσίαση του νέου επιστημονικού διευθυντή του κέντρου, αναπληρωτή καθηγητή Νίκου Θεοχαράκη.

«Ο ρόλος του ΚΕΠΕ πρέπει να επαναπροσδιοριστεί», είπε από την πλευρά ο νέος επικεφαλής του κέντρου και ανέφερε ότι το ΚΕΠΕ θα ασχοληθεί με την αξιολόγηση των μεταρρυθμίσεων που έχει προτείνει ο ΟΟΣΑ και η Τρόικα, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου, για να διαπιστωθεί η αποτελεσματικότητα των μεταρρυθμίσεων. Επίσης, όπως είπε, θα γίνουν προτάσεις για τη βελτίωσή τους όπου και αν χρειάζεται αυτό.

Ο κ. Θεοχαράκης ανέφερε πως το ΚΕΠΕ έχει υπογράψει σύμβαση με την ελληνική Κυβέρνηση για να αναλάβει τις αξιολογήσεις συγκεκριμένων τομέων σε επίπεδο ανταγωνισμού σε βασικούς τομείς της οικονομίας όπως στην αγορά τροφίμων.

Από την πλευρά του ο υπουργός σημείωσε πως η χώρα χρειάζεται ισχυρό αναπτυξιακό σχέδιο, πολιτικές και θεσμούς οι οποίοι να μπορούν να μελετήσουν και να προκρίνουν πολιτικές που θα δημιουργήσουν ένα νέο μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης και τόνισε πως το ΚΕΠΕ είναι καθοριστικός φορέας για αυτή τη διαδικασία.

Τέλος, ο υπουργός ανέφερε πως η Κυβέρνηση προχωράει για την ίδρυση Αναπτυξιακής Τράπεζας, την ψήφιση αναπτυξιακού νόμου αλλά και για την ίδρυση Αναπτυξιακού Συμβουλίου.
 
Πηγή: Έθνος