Εκσυγχρονίζεται το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τις ιχθυοκαλλιέργειες, με
στόχο την ανάπτυξη και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του κλάδου,
με το σχετικό σχέδιο νόμου να τίθεται σύντομα σε διαβούλευση, όπως έκανε
γνωστό σήμερα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθ.
Τσαυτάρης.
Με το νομοσχέδιο, μεταξύ άλλων, θεσμοθετείται η Κοινή Οργάνωση Αγοράς και για τον τομέα των ιχθυοκαλλιεργειών, δημιουργείται υπηρεσία «μιας στάσης» για την απλοποίηση των διαδικασιών ίδρυσης και λειτουργίας επιχειρήσεων, ενώ συστήνεται και τεχνικό συμβούλιο, με στόχο την παροχή γνωμοδοτήσεων, όχι μόνο σε τεχνικής φύσεως ζητήματα, αλλά και γενικότερων πολιτικών που άπτονται της ανάπτυξης του κλάδου.
Μέσα στις επόμενες μέρες, αναμένεται να ανακοινωθούν τα επενδυτικά σχέδια που εγκρίθηκαν μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης των σχετικών αιτήσεων. Σημειώνεται δε, ότι συνολικά είχαν υποβληθεί 100 αιτήσεις για επενδυτικά σχέδια στον κλάδο των ιχθυοκαλλιεργειών.
Εξάλλου, ο κ. Τσαυτάρης ανακοίνωσε, ότι είναι θέμα ημερών και η κατάθεση στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, νομοσχεδίου του υπουργείου για τον έλεγχο τροφίμων και ζωοτροφών, το οποίο όμως θα περιλαμβάνει και τροπολογίες που θα ρυθμίζουν σειρά θεμάτων όπως είναι για παράδειγμα η λειτουργία των farmers markets. Στόχος, είναι το νομοσχέδιο να έχει ψηφιστεί πριν το τέλος της χρονιάς.
Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με την προκαταβολή της Ενιαίας Ενίσχυσης, είπε, ότι πέρσι από τους 700.000 δικαιούχους, δεν έλαβαν προκαταβολή οι 24.000, ενώ φέτος από τους 686.000 δικαιούχους δεν έλαβαν προκαταβολή οι 16.000.
Από τις 16.000, το μεγαλύτερο ποσοστό είναι κτηνοτρόφοι και η μη πληρωμή της προκαταβολής έχει να κάνει με προβλήματα που προέκυψαν εξαιτίας της επιλεξιμότητας των βοσκότοπων. Ο κ. Τσαυτάρης σημείωσε, ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ εξετάζει ανά νομό όλες τις περιπτώσεις και η όλη διαδικασία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος Νοεμβρίου.
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης γνωστοποίησε επίσης, ότι μόλις χθες, παρέλαβε το κείμενο των προτάσεων της αρμόδιας επιτροπής που συστάθηκε προ μηνών, για το πλαίσιο που θα διέπει τη λειτουργία του συνεταιριστικού κινήματος. «Θέλουμε να βοηθήσουμε την ιδέα του συνεταιρίζεσθαι», είπε χαρακτηριστικά, διευκρινίζοντας, ότι ακόμη δεν έχει αποφασιστεί εάν οι όποιες αλλαγές θα προωθηθούν με τη μορφή νομοσχεδίου ή μέσω τροπολογιών, θα υπάρξουν βελτιώσεις στον ισχύοντα νόμο.
Στο πλαίσιο της σημερινής συνάντησης που είχε με δημοσιογράφους, ετέθη επίσης το ενδεχόμενο επιμήκυνσης της διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος, αλλά και η πιθανότητα παρακράτησης επιδοτήσεων από τον ΟΓΑ για οφειλές αγροτών προς τον Οργανισμό. Σε ότι αφορά στο γάλα, ο κ. Τσαυτάρης είπε, πως πρόκειται για ζήτημα που αφορά στο υπουργείο Ανάπτυξης, το οποίο μέχρι στιγμής το μόνο που έχει ζητήσει είναι τη συνδρομή του ΕΛΓΟ Δήμητρα για τις προϋποθέσεις που θα πρέπει να συντρέχουν έτσι ώστε ένα γάλα να φέρει σήμα με την ένδειξη «ελληνικό». Για το δεύτερο ζήτημα είπε, ότι είναι αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας, επαναλαμβάνοντας πως βάσει του κανονισμού, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης πρέπει να πιστώσει τα ποσά των ενισχύσεων στους λογαριασμούς των δικαιούχων αγροτών.
Πηγή: ERGON blog: "Εκσυγχρονισμός και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας στο κλάδο της ιχθυοκαλλιέργειας"