Εν αναμονή για τις επιδοτήσεις του ΟΑΕΔ για νέους επιχειρηματίες/επαγγελματίες

Μέσα στο προσεχές χρονικό διάστημα αναμένεται να προκηρυχθεί από τον ΟΑΕΔ το πρόγραμμα για την επιδότηση νέων επιχειρηματιών, οι οποίοι θέλουν να ξεκινήσουν την δική τους επιχείρηση. Το πρόγραμμα επιδότησης «Επιχειρηματικότητα νέων με έμφαση στην καινοτομία» θα αφορά άνεργους νέους έως 35 ετών

Περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με το Πρόγραμμα θα δοθούν, αφού πρώτα δημοσιευθεί η επίσημη προκήρυξη του. Έως τότε, μέσα από απλά βήματα και ενέργειες το επενδυτικό κοινό μπορεί να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την έγκαιρη προετοιμασία του για το Πρόγραμμα.

Πώς να προετοιμαστείτε για το πρόγραμμα επιδότησης ΟΑΕΔ?


  • Έκδοση Δελτίου ανεργίας & Εγγραφή στα Μητρώα Ανέργων του ΟΑΕΔ
Οι υποψήφιοι για το αναμενόμενο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ, όπως και στον προηγούμενο κύκλο αυτού θα πρέπει να διαθέτουν δελτίο ανεργίας εν ισχύ. Για το λόγο αυτό, διατηρήστε το δελτίο ανεργίας σας μέχρι να καταθέσετε την αίτηση στο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ.

Σε περίπτωση που δεν έχετε δελτίο ανεργίας, προτείνεται η άμεση έκδοση του (πριν την επίσημη προκήρυξη του Προγράμματος) από τον ΟΑΕΔ.

  • Βεβαίωση Εξατομικευμένης παρέμβασης
Στον προηγούμενο κύκλο του αναμενόμενου Προγράμματος ζητούνταν από τους υποψηφίου να έχουν ωφεληθεί από τη διαδικασία της εξατομικευμένης παρέμβασης. Εξατομικευμένη παρέμβαση είναι η ολιγόλεπτη διαδικασία που ολοκληρώνει κάθε άνεργος, όταν εγγράφεται, σε συνεργασία με έναν σύμβουλο του ΟΑΕΔ. Πρόκειται για τη συζήτηση που κάνετε με το σύμβουλο για τα επαγγελματικά και εκπαιδευτικά προσόντα σας, καθώς και για τις θέσεις εργασίας που αναζητάτε.

Το πιθανότερο είναι ότι περάσατε από αυτήν τη διαδικασία όταν εγγραφήκατε στον ΟΑΕΔ ή θα περάσετε από αυτήν κατά την εγγραφή σας. Επομένως, βεβαιωθείτε ότι έχετε τη βεβαίωση εξατομικευμένης παρέμβασης. Δεν έχετε παρά να τη ζητήσετε από τον ΟΑΕΔ

  • Παρακολουθήστε τα Δωρεάν Σεμινάρια Επιχειρηματικότητας του ΟΑΕΔ
Προϋπόθεση για ένταξη στο επιδοτούμενο πρόγραμμα θα είναι να έχετε παρακολουθήσει κάποιο σεμινάριο επιχειρηματικότητας. Αποδεκτά είναι αποκλειστικά τα σεμινάρια επιχειρηματικότητας που διοργανώνονται δωρεάν από τον ΟΑΕΔ. Αν δεν έχετε παρακολουθήσει ήδη, κάντε αίτηση στον ΟΑΕΔ της περιοχής σας, για να πάρετε εγκαίρως σειρά.

  • Κατάρτιση Ολοκληρωμένου Επιχειρηματικού Σχεδίου
Καταγράψτε βασικά στοιχεία της επιχειρηματικής ιδέας, όπως:

Ø Τι θα πουλάτε; Ποιες ανάγκες καλύπτει το προϊόν/υπηρεσία σας;

Ø Ποιοι θα είναι οι πελάτες σας; (τμηματοποίηση της αγοράς και στόχευση στο αποτελεσματικότερο target group)

Ø Ποια θεωρείται ότι είναι τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία σας;

Ø Πως διαμορφώνεται το ανταγωνιστικό σας πλεονέκτημα; Δηλαδή, ποια στοιχεία διαφοροποιούν το προϊόν σας από τα παρεμφερή προϊόντα των ανταγωνιστών;Γιατί να σας προτιμήσει ο πελάτης έναντι των ανταγωνιστών;

Ø Ποια καινοτόμα χαρακτηριστικά θα έχει το προϊόν ή η επιχείρησή σας.


Αναφορικά με τα καινοτόμα πεδία επιχειρηματικής δραστηριοποίησης, όπου απαιτούνται στο παρόν πρόγραμμα αναφέρονται ενδεικτικά τα εξής:

· Χρήση τεχνολογιών εξοικονόμησης ενέργειας,
· Συστήματα ολικής διαχείρισης απορριμμάτων ή αποβλήτων
· Συστήματα ανακύκλωσης
· Παραγωγή προϊόντων φιλικών προς το περιβάλλον
· Χρήση ψηφιακών τεχνολογιών
· Ανάπτυξη εφαρμογών λογισμικού
· Παροχή συμβουλών, οι εφαρμογές τηλεματικής και ψηφιακών συστημάτων μετάδοσης κ.λπ.

Τα παραπάνω στοιχεία θα βοηθήσουν στην κατάρτιση ενός ολοκληρωμένου επιχειρηματικού σχεδίου, το οποίο είναι απαραίτητο για την ορθή ολοκλήρωση της αίτησης και ένταξης σας στο Πρόγραμμα

Αφού καταγραφούν οι παραπάνω ενέργειες, προτείνεται η καταγραφή περαιτέρω στοιχείων όπως:

· Αναμενόμενη τιμή πώλησης του προϊόντος
· Αναζήτηση προμηθευτών
· Αναμενόμενο κόστος πωληθέντων προϊόντων (Ά Ύλες, ενοίκια, μισθοί, λογαριασμοί ΔΕΚΟ κτλ)
· Σχεδιασμός Ολοκληρωμένου Πλάνου Μάρκετινγκ
· Προβλέψεις πωλήσεων, εσόδων, εξόδων για τα πρώτα χρόνια λειτουργίες της επιχείρησης σας (σύμφωνα με τις δικές σας εκτιμήσεις)

  • Έναρξη και επιλογή Έδρας της επιχείρησης σας
Έναρξη της επιχείρησης σας θα γίνει μετά την Υποβολή της Αίτησης στο Πρόγραμμα. Παρόλα αυτά καλό θα ήταν να έχετε αποφασίσει εκ των προτέρων που θα θέλατε να εγκατασταθείτε. Ξεκινήστε λοιπόν την έρευνα για την εξεύρεση του κατάλληλου χώρου εγκατάστασης της έδρας της επιχείρησης σας, καθώς αυτή αποτελεί την «βιτρίνα» της και θα πρέπει να είναι προσεκτικά επιλεγμένη.