ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ και ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΙΙ (ενίσχυση εξαγωγών)

Πρόγραμμα «ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ και ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΙΙ» με ποσοστό επιχορήγησης έως 55% - Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα» ΕΣΠΑ.


Προδημοσιεύτηκε, από τη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, το πρόγραμμα «Εξωστρέφεια – Ανταγωνιστικότητα ΙΙ». Το πρόγραμμα, ενισχύει επιχειρήσεις με υπάρχουσα εξαγωγική δραστηριότητα, καθώς και όσες επιθυμούν να ενισχύσουν τον εξαγωγικό τους προσανατολισμό. Ο προϋπολογισμός των επενδυτικών σχεδίων, κυμαίνεται από 35.000€ έως 650.000€, με ποσοστό επιχορήγησης έως και 55%. Για το πρόγραμμα αυτό έχει εγκριθεί κονδύλι ύψους 50 εκ. Ευρώ.

Το ακριβές ποσοστό επιχορήγησης διαμορφώνεται από το μέγεθος της επιχείρησης, τον τόπο υλοποίησης της επένδυσης αλλά και το είδος των δαπανών οι οποίες θα επιχορηγηθούν. Οι δικαιούχοι που μπορούν να υποβάλλουν αίτηση είναι:

a) Υφιστάμενες επιχειρήσεις, οι οποίες δραστηριοποιούνται στους τομείς Μεταποίησης – Κατασκευών – Υπηρεσιών, με δύο τουλάχιστον πλήρεις διαχειριστικές χρήσεις.

b) Οι υπό σύσταση επιχειρήσεις, οι οποίες πρόκειται να δραστηριοποιηθούν στο μέλλον στους τομείς Μεταποίησης – Κατασκευών – Υπηρεσιών.

c) Υφιστάμενες εμπορικές επιχειρήσεις, υπό τον όρο να συνεργαστούν (για τους σκοπούς του προγράμματος), με δυο τουλάχιστον επιχειρήσεις, από τον κλάδο της Μεταποίησης – Κατασκευών – Υπηρεσιών,

d) Συνεργασία επιχειρήσεων (τουλάχιστον τριών), οι οποίες δραστηριοποιούνται στους τομείς Μεταποίησης – Κατασκευών – Υπηρεσιών.

Ενδεικτικά, οι επιχορηγούμενες δαπάνες περιλαμβάνουν εξοπλισμό, κατασκευή ειδικών εγκαταστάσεων, συστήματα πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών, σχεδιασμό και πιστοποίηση προϊόντων και ειδών συσκευασίας. Ακόμα επιδοτούνται ενέργειες προβολής και προώθησης σε διάφορες διεθνείς αγορές, τεχνική και συμβουλευτική υποστήριξη. Επίσης επιχορηγείται η προστασία - απόκτηση - χρήση πατεντών, πνευματικής ιδιοκτησίας και μεταφοράς τεχνογνωσίας σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο (πλην μελετών), η ανάπτυξη εξειδικευμένου προσωπικού και ανθρωπίνων πόρων. Τέλος ενισχύεται και η μετεγκατάσταση μεταποιητικών επιχειρήσεων σε Επιχειρηματικές Περιοχές (Ε.Π.), η ανάπτυξη πρωτοτύπων, προτύπων και τεχνικού φακέλου, καθώς και σε ορισμένες περιπτώσεις (νεοσύστατες επιχειρήσεις) λειτουργικά κόστη.

Επί του παρόντος, αναμένεται η επίσημη προκήρυξη. Στα πλαίσια του προγράμματος, το Kέντρο Επενδύσεων Ηρακλείου, σας παρέχει πλήρη και ολοκληρωμένη υποστήριξη, από τον πρώτο έλεγχο επιλεξιμότητας, τη σύνταξη και την υποβολή της αίτησης καθώς και στη σύνταξη ενός άριστου business plan, από το οποίο θα προκύψει η μέγιστη δυνατή μοριοδότηση. Περισσότερες πληροφορίες στο www.keh.gr ή στο τηλ. 2810 823002 (info@keh.gr).