Πρόγραμμα της ΕΤΕπ ύψους 500 εκατ. ευρώ για επενδύσεις που στηρίζουν νέους και γυναίκες

Αποτελεί συνέχεια του επιτυχημένου προγράμματος ύψους 1,05 δισ. ευρώ που είχε εγκαινιαστεί τον Δεκέμβριο 2016 

Μέσω του νέου προγράμματος, η ΕΤΕπ στηρίζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα επιχειρηματικές επενδύσεις με στόχο την ενδυνάμωση του ρόλου των γυναικών στις επιχειρήσεις 

Επίσης, συμβάλλει στην αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων σε συνέχεια των εκατοντάδων θέσεων απασχόλησης για νέους που στηρίχθηκαν μέσω προηγούμενου προγράμματος 

Οι Alpha Bank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος και Τράπεζα Πειραιώς επιβεβαίωσαν τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα

Σχετική εικόνα

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα συνεργαστεί με τις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες, στις οποίες θα χορηγήσει δάνεια συνολικού ύψους 500 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση νέων επιχειρηματικών επενδύσεων, συμπεριλαμβανομένων επενδύσεων επιχειρήσεων που στηρίζουν ενεργά την απασχόληση των νέων και την επαγγελματική ενδυνάμωση των γυναικών.

Αυτή η νέα χρηματοδοτική πρωτοβουλία με την οποία η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων παρέχει για πρώτη φορά στην Ελλάδα στοχευμένη στήριξη προς επιχειρήσεις που προάγουν τη γυναικεία επιχειρηματικότητα και την παρουσία γυναικών σε ηγετικές θέσεις επιχειρήσεων, θα συμβάλλει στην περαιτέρω επαγγελματική ενδυνάμωση των γυναικών.

Επίσης, το νέο πρόγραμμα θα δώσει ώθηση στην απασχόληση των νέων χρησιμοποιώντας ως υπόδειγμα την πρωτοβουλία της ΕΤΕπ «Δεξιότητες και Θέσεις Απασχόλησης – Επενδύσεις για τους νέους» και αξιοποιώντας την επιτυχία παλαιότερων σχημάτων που συνέβαλαν στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης για εκατοντάδες νέους.

Ο κ. Andrew McDowell, Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων αρμόδιος για την Ελλάδα, δήλωσε σχετικά: «Η αύξηση του αριθμού των εργαζόμενων γυναικών ενισχύει την οικονομία. Ο Όμιλος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στηρίζει ενεργά τις επενδύσεις του
ιδιωτικού τομέα στην Ελλάδα και, για πρώτη φορά, αυτό το πρόγραμμα χρηματοδότησης επιχειρήσεων, ύψους 500 εκατ. ευρώ, το οποίο αναπτύχθηκε και υλοποιείται σε συνεργασία με κορυφαίες ελληνικές τράπεζες, έχει ως στόχο την παροχή στήριξης προς επιχειρήσεις που δημιουργούν νέες ευκαιρίες για τις γυναίκες. Το πρόγραμμα στοχεύει επίσης άμεσα στην αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων και στηρίζεται στην επιτυχία παλαιότερων πρωτοβουλιών για την ενίσχυση της απασχόλησης και τη βελτίωση των δεξιοτήτων των νέων»

Κορυφαίες ελληνικές τράπεζες στηρίζουν το στοχευμένο χρηματοδοτικό πρόγραμμα

Το νέο πρόγραμμα συμφωνήθηκε με τις εξής ελληνικές τράπεζες: Alpha Bank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος και Τράπεζα Πειραιώς.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank, κ. Βασίλειος Ε. Ψάλτης δήλωσε: «Η Alpha Bank στηρίζει εμπράκτως την επιχειρηματικότητα και την επαγγελματική ενδυνάμωση των γυναικών και συμβάλλει στη δημιουργία θέσεων εργασίας για νέους, μέσω της συμμετοχής της στο καινοτόμο, νέο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, με την οποία υπέγραψε δύο συμφωνίες συνολικού ύψους 150 εκατ. ευρώ. Έχοντας ήδη εξασφαλίσει τα απαιτούμενα κεφάλαια ειδικά για την ενίσχυση της συμμετοχής των γυναικών στον ιδιωτικό τομέα, η Alpha Bank είναι έτοιμη να χρηματοδοτήσει με ευνοϊκούς όρους τα επενδυτικά σχέδια επιχειρήσεων σε όλη την Ελλάδα που ανήκουν σε γυναίκες ή ενθαρρύνουν την παρουσία γυναικών σε ηγετικές θέσεις. Παράλληλα, μέσω του νέου Προγράμματος, η Τράπεζα συνεχίζει να προωθεί την εξωστρέφεια και την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων, παρέχοντάς τους καινοτόμες και αποδοτικές χρηματοδοτικές λύσεις.»

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, κ. Φωκίων Καραβίας, δήλωσε: «Η Eurobank συνεχίζει την επιτυχημένη και μακροχρόνια συνεργασία της με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, στο πλαίσιο της στρατηγικής της για τη στήριξη της ελληνικής επιχειρηματικότητας και της απασχόλησης. Η νέα συμφωνία επιβεβαιώνει το ενδιαφέρον της ΕΤΕπ για τη στήριξη των νέων στην αγορά εργασίας και επικεντρώνει στην επαγγελματική ενδυνάμωση των γυναικών, καθώς στηρίζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα επιχειρηματικές επενδύσεις υπέρ των γυναικών. Πρόκειται για δύο εξαιρετικά σημαντικές επιδιώξεις λόγω και του αυξημένου βαθμού δυσκολίας που αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν οι δύο αυτές κατηγορίες για την πρόσβαση τους στην αγορά εργασίας, ειδικά στα χρόνια της κρίσης. Τέτοιες πρωτοβουλίες είναι αναγκαίες καθώς δημιουργούν ευκαιρίες ανάπτυξης της γυναικείας επιχειρηματικότητας, εμπλουτίζουν και ενισχύουν το ελληνικό επιχειρηματικό οικοσύστημα σε μια νέα φάση προκλήσεων για την ελληνική οικονομία.»

O Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος κ. Παύλος Μυλωνάς, δήλωσε: «Στρατηγικός στόχος της Εθνικής είναι η στήριξη των μικρών, μεσαίων & μεγάλων επιχειρήσεων που διαθέτουν δυναμισμό και προοπτικές. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η βελτίωση των όρων χρηματοδότησης υγιών επιχειρήσεων που προωθούν την απασχόληση των νέων, στηρίζουν τη γυναικεία επιχειρηματικότητα και ενισχύουν την παρουσία γυναικών σε ηγετικές θέσεις επιχειρήσεων, μέσω των προγραμμάτων χρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.»

Ο κ. Xρήστος Μεγάλου, Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς δήλωσε: «Η Τράπεζα Πειραιώς, διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην αποτελεσματική απορρόφηση των πόρων που προέρχονται από τις ευρωπαϊκές πηγές χρηματοδότησης με στόχο την υποστήριξη της επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων στο χώρο των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Με τη νέα συμφωνία επεκτείνει τη μακροχρόνια συνεργασία της με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων στο πλαίσιο της από κοινού ενίσχυσης της ελληνικής επιχειρηματικότητας. H νέα αυτή στοχευμένη πρωτοβουλία που εστιάζει στη γυναικεία επιχειρηματικότητα και στους νέους ανθρώπους, θα συμβάλει καθοριστικά στην ανάπτυξη των ελληνικών μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, στην ανάδειξη νέων επενδυτικών ευκαιριών για αυτές και στη δημιουργία θέσεων εργασίας».

Το πρόγραμμα τελεί υπό την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου και αναμένεται να οδηγήσει σε επενδύσεις συνολικού ύψους 1,4 δισ. ευρώ στη χώρα, σε όλους τους κύριους παραγωγικούς τομείς, συμπεριλαμβανομένων των τομέων του εμπορίου, της μεταποίησης, του τουρισμού κ.λπ.

Το νέο πρόγραμμα αποτελεί συνέχεια της επιτυχημένης πιστωτικής γραμμής ύψους 1,05 δισ. ευρώ που είχε χορηγήσει η ΕΤΕπ σε ελληνικές τράπεζες τον Δεκέμβριο του 2016, μέσω της οποίας σε λιγότερο από μία τριετία έως σήμερα, σχεδόν 1.000 επιχειρήσεις ανά την Ελλάδα έχουν λάβει χρηματοδότηση με τους ευνοϊκούς όρους που προσφέρει η ΕΤΕπ.

Σύμφωνα με τη Στρατηγική της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για την Ισότητα των Φύλων και την Οικονομική Ενδυνάμωση των Γυναικών, ποσό 100 εκατ. ευρώ από το νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα θα χρησιμοποιηθεί για τη χορήγηση δανείων προς επιχειρήσεις που ενδυναμώνουν επαγγελματικά τις γυναίκες.

Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα θα στηρίξει επενδύσεις επιχειρήσεων που αυξάνουν τη συμμετοχή των γυναικών σε ηγετικές θέσεις καθώς και επιχειρήσεων που, κατά πλειοψηφία, ανήκουν σε γυναίκες και διοικούνται από γυναίκες.

Οι νέοι στην Ελλάδα εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν προβλήματα ανεργίας και έχουν λιγότερες πιθανότητες να βρουν εργασία συγκριτικά με τους νέους πολλών άλλων περιοχών της Ευρώπης.

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων συμβάλλει ενεργά στην καταπολέμηση της ανεργίας των νέων και 400 εκατ. ευρώ από τις νέες πιστωτικές γραμμές θα χρηματοδοτήσουν επενδύσεις επιχειρήσεων που στηρίζουν την απασχόληση των νέων δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας γι’ αυτούς.

Συνεχίζοντας το προηγούμενο πρόγραμμα στήριξης επιχειρηματικών επενδύσεων που δημιουργούν θέσεις απασχόλησης για νέους

Μέσω της πιστωτικής γραμμής ύψους 1,05 δισ. ευρώ που είχε εγκαινιαστεί τον Δεκέμβριο 2016, επιχειρηματικά δάνεια συνολικού ύψους σχεδόν 300 εκατ. ευρώ στήριξαν επενδύσεις επιχειρήσεων ανά την Ελλάδα οι οποίες δημιούργησαν ή διατήρησαν 887 θέσεις απασχόλησης για νέους.

Την τελευταία πενταετία η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων έχει χορηγήσει, σε συνεργασία με ελληνικές τράπεζες, πάνω από 3,5 δισ. ευρώ για νέες επενδύσεις επιχειρήσεων σε όλη την Ελλάδα, βοηθώντας τις επιχειρήσεις αυτές να επεκταθούν, να δημιουργήσουν θέσεις απασχόλησης και να αυξήσουν την παραγωγικότητά τους.

Πηγή : www.eea.gr