Έμφαση στην αγορά δίνει πλέον το Ελλάδα 2.0 όχι μόνο μέσα από την οριστικοποίηση των συμβάσεων με τις τράπεζες (που επιχειρείται να κλειδώσουν για να ξεκινήσουν τα 12,7 δισ. ευρώ) αλλά και με τα μεγάλα προγράμματα επιδοτήσεων που περιέχει. Στόχος είναι στο τέλος του 2021 να «βγουν» από το σκέλος των επιδοτήσεων των 17,8 δισ. ευρώ (στο οποίο έχουν ήδη ενταχθεί επενδύσεις 2,76 δισ. ευρώ) και οι προκηρύξεις του εξοικονομώ, αλλά και της κατάρτισης (σ.σ. που είναι τα πιο ώριμα αλλά και καθώς δεν συνδέονται μόνο με τους πολίτες που ενδιαφέρονται για ανακαίνιση ή για εκπαίδευση, αλλά και με τις εταιρείες που θα αναλάβουν τα έργα). Ενδεχομένως λίγο αργότερα, στην αρχή του 2022 επιχειρείται να ξεκινήσουν οι προκηρύξεις για τις 3 πιο μεγάλες από τις επιδοτήσεις που θα διατεθούν άμεσα προς επιχειρήσεις μέσω του Σχεδίου Ανάκαμψης. Ο λόγος για τη ψηφιακή μετάβαση των επιχειρήσεων, αλλά και για τα ειδικά προγράμματα για τον αγροτικό τομέα και για τον τουρισμό (σ.σ. συνολικά οι επιδοτήσεις προς ΜΜΕ φτάνουν στα 1,5 δισ. ευρώ).
Η προτεραιότητα αυτή συνδέεται με την ανάγκη να υπάρξουν άμεσα μεγάλες απορροφήσεις, αλλά και μεγάλη επίδραση στην οικονομία. Επίσης, τα αν λόγω έργα καθώς απευθύνονται σε μία μεγάλη μάζα πολιτών και επιχειρήσεων, εκτιμάται από αρμόδιες πηγές πως μπορούν να σηματοδοτήσουν την έναρξη του προγράμματος.
Παράλληλα, το επιτελείο του Ελλάδα 2.0 κινείται σε 2 ακόμη μέτωπα: να τεθεί σε πλήρη εφαρμογή το Strategic Projects Pipeline για τον συντονισμό και την ωρίμαση των έργων (για να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη ολοκλήρωση του Σχεδίου παράλληλα με το νέο ΕΣΠΑ που επίσης έχει ανάγκες ωρίμανσης), αλλά και να υποβληθεί μέσα στον Νοέμβριο το αίτημα προς τις Βρυξέλλες για το 1ο πακέτο δόσεων (σ.σ. αφού πρώτα όμως λήξουν και θέματα που συνδέονται με την Κομισιόν όπως η επιχειρησιακή συμφωνία που θα πρέπει να υπογράψει με τα κράτη μέλη).
"Έχει μεγάλη σημασία ο τρόπος που θα ξοδέψουμε τα χρήματα. Η αποτελεσματικότητα των συστημάτων είναι το κλειδί για να παράγουμε πλούτο και να έχουμε χρήματα να δίνουμε προς πάσα κατεύθυνση" υπογράμμισε. ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης. Αναφέρθηκε σε ένα στοίχημα πολλαπλό που έχει να κάνει με την απορρόφηση αλλά και την επίτευξη, μιλώντας στο Olympia Forum II.
Αναλυτικά, τα προγράμματα επιδοτήσεων που αφορούν άμεσα προς επιχειρήσεις και προωθούνται κατά προτεραιότητα είναι:
* Ψηφιακός μετασχηματισμός μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Ενισχύεται με επιδοτήσεις ο ψηφιακός μετασχηματισμός των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ώστε να βελτιώσουν την λειτουργία τους και την ανταγωνιστικότητα τους ενσωματώνοντας νέες τεχνολογίες ηλεκτρονικών πληρωμών, εργασίας από απόσταση, ψηφιακού γραφείου (διαχείριση εγγράφων, έργων κ.λπ.), digital marketplace, κυβερνοασφάλειας κ.λπ. με κριτήρια διασποράς της ενίσχυσης και έμφαση στην κάλυψη και των μικρότερων επιχειρήσεων. (375 εκατ ευρώ). Επιπλεον θα τρέξει και το πρόγραμμα έξυπνη μεταποίηση για την επιτάχυνση της αναβάθμισης του παραγωγικού εξοπλισμού και των υποδομών των μεταποιητικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων με οικονομική ενίσχυση των σχετικών επενδύσεων σε συστήματα έξυπνης μεταποίησης και τεχνητής νοημοσύνης. Στόχος η βελτίωση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας της μεταποίησης και η ενίσχυση ποιοτικών θέσεων εργασίας. Προβλέπεται συγχρηματοδότηση μέχρι 50% (75 εκατ ευρώ).
* Τουριστική ανάπτυξη. Επένδυση στην ανάπτυξη και στην διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος με παρεμβάσεις για τον Ορεινό τουρισμό, τον Τουρισμό Υγείας και Ευεξίας (αξιοποίηση Ιαματικών πηγών), τον Αγροτουρισμό και την Γαστρονομία, την αναβάθμιση των τουριστικών λιμανιών, τον Καταδυτικό τουρισμό, την προσβασιμότητα στις παραλίες. Στόχοι η βελτίωση της ποιότητας του τουριστικού προϊόντος, η βελτίωση της απόδοσης των υφιστάμενων τουριστικών επενδύσεων και η διεύρυνση της τουριστικής περιόδου (260 εκατ ευρώ).
* Μετασχηματισμός στον γεωργικό τομέα. Προώθηση προγραμμάτων οικονομικής ενίσχυσης του αγροτοδιατροφικού τομέα για την πραγματοποίηση επενδύσεων με προσανατολισμό την πράσινη γεωργία και την γεωργία ακριβείας, έμφαση στην συγχρηματοδότηση (μέσος όρος συγχρηματοδότησης 50%) και πρόταξη των συνεργασιών τόσο οριζόντιων (σε επίπεδο πρωτογενούς τομέα), όσο και κάθετων που αφορούν cluster που μπορούν να συνδυάζουν επιχειρήσεις και συνεργατικά σχήματα του πρωτογενή, δευτερογενή και τριτογενή τομέα με στόχο την καινοτομία και την εξωστρέφεια. Περιλαμβάνεται εδώ και η συμβολαιακή γεωργία. Τα προγράμματα αφορούν μεταξύ άλλων την καινοτομία και την οικολογική επεξεργασία γεωργικών προϊόντων, τον εκσυγχρονισμό του πρωτογενούς τομέα, την αναδιάρθρωση καλλιεργειών και την γενετική βελτίωση ζώων. Η επένδυση στοχεύει στην αύξηση της ποιότητας και της προστιθέμενης αξίας των προϊόντων, στην αύξηση της γεωργικής και κτηνοτροφικής παραγωγής και στην αύξηση των εξαγωγών (520 εκατ ευρώ).
Πηγή : https://www.insider.gr/