Πακέτο μέτρων όπως την εισαγωγή του ομίλου ΦΠΑ αλλά και ενισχύσεις μέσω των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης για τον γενικό ψηφιακό μετασχηματισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των εξαγωγών και των δραστηριοτήτων της πράσινης και της ψηφιακής μετάβασης, σχεδιάζει το ΥΠΟΙΚ για το 2021.
Η δημιουργία του θεσμικού πλαισίου για τους ομίλους ΦΠΑ αποτελεί έναν από τους στρατηγικούς στόχους για το υπουργείο Οικονομικών για το 2021, με βάση τον προγραμματισμό του κυβερνητικού έργου για τη νέα χρονιά. Είναι ένας νέος θεσμός για την Ελλάδα και θα αποτελέσει στην ουσία ένα πρώτο κίνητρο συγχωνεύσεων ομοειδών επιχειρήσεων. Αφορά τη σύνδεση δύο ή περισσότερων ομοειδών εταιρειών με μειοψηφικά ποσοστά ( δηλ. ποσοστά μικρότερα του 50%) με μια "μητρική εταιρεία". Ο στόχος είναι ο όμιλος των εταιρειών να αντιμετωπίζεται ως αυτοτελής οντότητα υποκείμενη σε ΦΠΑ. Με τον τρόπο αυτό όλες οι εταιρείες υποβάλλουν κοινή αίτηση ΦΠΑ, μειώνοντας το λειτουργικό κόστος διαχείρισης.
Επιπλέον, ανάλογα με τη μορφή του νέου νόμου, οι "θυγατρικές" μπορούν να ωφελούνται από τον ΦΠΑ εισροών υπηρεσιών από τη μητρική, οι οποίες θα προσφέρονται χωρίς τίμημα στις θυγατρικές. Επιπλέον, με τη λειτουργία ομίλων θα απλοποιηθεί σημαντικά και το λειτουργικό κόστος της διαχείρισης του ΦΠΑ και για το Δημόσιο, αν ληφθεί υπόψη ο μεγάλος αριθμός μικρομεσαίων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Το μέτρο συμβαδίζει και με τις κατευθύνσεις της επιτροπής Πισσαρίδη που ζητά το "μεγάλωμα" των ελληνικών επιχειρήσεων ώστε να μπορούν να εξασφαλίζουν ευκολότερα χρηματοδοτήσεις. Παράλληλα, εξετάζονται και ειδικά φορολογικά κίνητρα για συγχωνεύσεις ομοειδών επιχειρήσεων.
Επιδοτήσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης
Επίσης το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει πακέτο ενισχύσεων ειδικά για μικρομεσαίες επιχειρήσεις από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, με επιδότηση συγκεκριμένων επιχειρηματικών σχεδίων που θα αφορούν τις βασικές κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ: Την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση.
Στόχος θα είναι οι επιδοτήσεις αυτές να βοηθήσουν επιχειρήσεις οι οποίες δεν έχουν σήμερα τραπεζικό προφίλ και θα πρέπει να ενισχυθούν, για να μπορούν να ξεκινήσουν ή να συνεχίσουν και να επεκτείνουν τη δραστηριότητά τους.
Ειδικότερα:
- Θα στηριχθεί με ειδικές επιδοτήσεις ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η δικτύωση μέσω ομοειδών επιχειρήσεων, με στόχο να μπορούν να προωθήσουν τα προϊόντα τους και εντός αλλά και εκτός Ελλάδας.
- Θα επιδοτηθούν μικρές νέες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε ψηφιακές τεχνολογίες. Η πρώτη κίνηση θα γίνει με το Ταμείο "Φαιστός" που θα δημιουργηθεί με τα έσοδα από τις άδειες 5G και θα αναζητήσει μόχλευση κεφαλαίου από ιδιώτες επενδυτές. Το Ταμείο θα έχει ως στόχο τη χρηματοδότηση νεοφυών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε νέες τεχνολογίες αιχμής.
- Παράλληλα, θα υπάρξουν ειδικές επιδοτήσεις και για τις επιχειρήσεις που θα δραστηριοποιηθούν στην "πράσινη" ενέργεια και την προστασία του περιβάλλοντος.
Τέλος θα ενισχυθεί και ο τομέας των εξαγωγών. Σε πρώτη φάση, θα υπάρξει κρατική επιδότηση των εξαγωγικών πιστώσεων μικρομεσαίων επιχειρήσεων οι οποίες, λόγω της κρίσης, δυσκολεύονται να συνεχίσουν την εξαγωγική τους δραστηριότητα. Στη συνέχεια θα χρηματοδοτούνται επιχειρηματικά σχέδιο για επέκταση σε νέες αγορές, με προοπτική συνεργασίας με μεγάλες αλυσίδες του εξωτερικού.
Πηγή : https://www.capital.gr/