Υπ. Οικονομίας: Επιχορήγηση έως 25.000 ευρώ σε ανέργους, ευάλωτες ομάδες (ΕΣΠΑ)

Κατατίθεται το προσεχές διάστημα στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας το οποίο προβλέπει την ανάπτυξη νέου μηχανισμού δανειοδότησης που θα προσφέρει κεφάλαια μέχρι 25.000 ευρώ σε ένα «εναλλακτικό» σύστημα με δικαιούχους που δεν έχουν πρόσβαση στην κλασική τραπεζική, όπως άνεργους και μειονεκτούσες ομάδες.

Τα επιτελεία των αρμόδιων υπουργείων και φορέων, επεξεργάζονται τα τελικά σημεία στο προσχέδιο, το οποίο θα ρυθμίζει το νομικό και θεσμικό πλαίσιο γύρω από το θεσμό των μικροχρηματοδοτήσεων που εισάγεται και θα οδηγήσει στη δημιουργία του Ταμείου Μικροπιστώσεων.

Σχετικά με τη νέα ρύθμιση που προωθείται, ο αρμόδιος υφυπουργός Οικονομίας δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως «ο θεσμός των μικροπιστώσεων είναι ένα επιτυχημένο χρηματοδοτικό εργαλείο και απευθύνεται κυρίως σε νέους επιχειρηματίες, νεοφυείς επιχειρήσεις, άνεργους, κοινωνικές επιχειρήσεις και κόσμο που βρίσκεται παραδοσιακά έξω από την τραπεζική χρηματοδότηση, δίνοντας την ευκαιρία να ιδρύσουν ή να επεκτείνουν μια μικρή επιχείρηση».

Το νομοσχέδιο προβλέπει και την ένταξη και νέου κλάδου, για μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, με βάση το σχεδιασμό που έχει εκπονήσει η Γενική Γραμματεία Δημόσιων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ.

Εποπτεύουσα αρχή των ιδρυμάτων για τις μικροπιστώσεις θα είναι η Τράπεζα της Ελλάδας. Ως τέτοια θα μπορούν να λειτουργούν:
ΜΚΟ
Συνεταιρισμοί
Μικτά σχήματα μαζί με τραπεζικά ιδρύματα

Ο στόχος του υπουργείο είναι η ρύθμση να υλοποιηθεί μέχρι το τέλος του έτους και εφόσον ολοκληρωθεί το στάδιο της διαβούλευσης