Ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων για δύο προγράμματα του ΕΣΠΑ

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η υποβολή αιτήσεων για τα δύο νέα προγράμματα του ΕΣΠΑ που αφορούν τον ψηφιακό μετασχηματισμό μικρομεσαίων επιχειρήσεων συνολικού προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για το πρόγραμμα «Ψηφιακό Βήμα» και «Ψηφιακό Αλμα», που αφορούν τη στήριξη πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και στοχεύουν στην ψηφιακή αναβάθμιση των επιχειρήσεων ή και στην παροχή βοήθειας για να πραγματοποιήσουν τα πρώτα βήματά τους στην ψηφιακή εποχή. 


Η περίοδος υποβολής αιτήσεων και για τα δύο προγράμματα ξεκίνησε από τις 11/06 και θα ολοκληρωθεί στις 2/10, ενώ στο πλαίσιο των δύο προγραμμάτων χρηματοδοτούνται: η προμήθεια, η μεταφορά, η εγκατάσταση και η λειτουργία νέων μηχανημάτων και λοιπού εξοπλισμού τεχνολογίας πληροφοριών και επικοινωνίας που θεωρείται απαραίτητος για τη λειτουργία της επιχείρησης και την εξασφάλιση των παρεχόμενων υπηρεσιών. 

Επίσης, στο πλαίσιο του προγράμματος, χρηματοδοτούνται η προμήθεια και η παραμετροποίηση του λογισμικού, καθώς και η δημιουργία ηλεκτρονικού σάιτ, προσβάσιμου σε δύο γλώσσες, το οποίο θα ανταποκρίνεται σε κινητά τηλέφωνα (mobile responsive) και θα διαθέτει λογισμικό για τη διενέργεια παραγγελιών, αποθήκευσης και πραγματοποίησης ηλεκτρονικών πληρωμών. Τόσο το πρόγραμμα «Ψηφιακό Βήμα» όσο και το «Ψηφιακό Αλμα» μέσω της κρατικής χρηματοδότησης αναμένεται να καλύψουν δαπάνες φιλοξενίας (hosting, collocation), σύνδεσης στο Διαδίκτυο, ψηφιακής διαφήμισης (Google ads, Facebook ads), ανάπτυξης ψηφιακού υλικού διαφήμισης, ανάπτυξης ή και πιστοποίησης ψηφιακής πολιτικής ασφάλειας αλλά και μεταφοράς δεδομένων ή παραμετροποίησης λογισμικού. Επίσης, τα δύο προγράμματα αναμένεται να δώσουν κίνητρα για την ανάπτυξη νέων θέσεων εργασίας και την κάλυψη του μισθολογικού κόστους των εργαζομένων. 

Σημειώνεται ότι για την περίπτωση του προγράμματος «Ψηφιακό Βήμα», κάθε επιχείρηση μπορεί να υποβάλει αίτηση χρηματοδότησης από 5.000 έως 50.000 ευρώ με τη δημόσια επιχορήγηση να καλύπτει το 50% της χρηματοδότησης και το σύνολο του προϋπολογισμού για το συγκεκριμένο πρόγραμμα να ανέρχεται συνολικά στα 50 εκατ. ευρώ. Αντιστοίχως, για την περίπτωση του προγράμματος «Ψηφιακό Αλμα», κάθε επιχείρηση μπορεί να υποβάλει αίτηση χρηματοδότησης από 55.000 έως 400.000 ευρώ για να υλοποιήσει επενδυτικά σχέδια που θα ενισχύσουν την ψηφιακή μετάβαση ή την αναβάθμισή της. Και σε αυτήν την περίπτωση, το κράτος καλύπτει το 50% της χρηματοδότησης με τον προϋπολογισμό να ανέρχεται συνολικά στα 50 εκατ. ευρώ. 

Πιο αναλυτικά και για τα δύο προγράμματα ο προϋπολογισμός για τις επιχειρήσεις ανά περιφέρεια κατανέμεται ως εξής: Για τις περιφέρειες Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, Κεντρική Μακεδονία, Ηπειρο, Θεσσαλία και Δυτική Ελλάδα: 31,41 εκατ. ευρώ. Για τις περιφέρειες Δυτική Μακεδονία, Ιόνια Νησιά, Πελοπόννησο, Βόρειο Αιγαίο, Κρήτη: 6,64 εκατ. ευρώ. Για την Αττική: 8,90 εκατ. ευρώ. Για τη Στερεά Ελλάδα: 1,45 εκατ. ευρώ. Και όσον αφορά τις επιχειρήσεις σε Νότιο Αιγαίο: 1,58 εκατ ευρώ. 

Οπως αναφέρει στην «Κ» ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης, «οι συγκεκριμένες δράσεις έρχονται να συνδράμουν την ψηφιακή αναβάθμιση των ΜμΕ, με στόχο τον εξορθολογισμό και τη μείωση του κόστους λειτουργίας τους, καθώς και τη διεύρυνση των αγορών μέσα από τις δυνατότητες που προσφέρουν οι ψηφιακές τεχνολογίες». Ο ίδιος προσθέτει ότι όλα αυτά «αποτελούν μέρος ενός συνολικότερου σχεδιασμού που υλοποιεί η κυβέρνηση για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας, ο οποίος εντείνεται από την επέκταση και τον εκσυγχρονισμό των ψηφιακών υποδομών έως την ψηφιοποίηση της δημόσιας διοίκησης και των επιχειρήσεων».

Πηγή : http://www.kathimerini.gr