ΟΑΕΔ: ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΕΩΣ 20.000 € για δημιουργία νέας επιχείρησης

Ενα νέο «σπονδυλωτό» πρόγραμμα επιδότησης νέων ελεύθερων επαγγελματιών προς όφελος 2.500 ανέργων, με επιδότηση 15.000 έως 20.000 ευρώ για τη δημιουργία της δικής τους επιχείρησης, αναμένεται να ανακοινωθεί από τον ΟΑΕΔ έως το τέλος Μαΐου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρόγραμμα θα ξεκινήσει μέσα στο καλοκαίρι. Το «Πιλοτικό Πρόγραμμα Υποστήριξης Επιχειρηματικών Σχεδίων άνεργων νέων 18 έως 29 ετών» θα παρέχει συμβουλευτική υποστήριξη στους ανέργους και θα τους ενισχύει οικονομικά για τη διαμόρφωση και την υλοποίηση του δικού τους επιχειρηματικού πλάνου.

Τα «βήματα» του εν λόγω προγράμματος αναμένεται να καθοριστούν ως εξής:
1) Τουλάχιστον 5.000 άνεργοι θα επιλεγούν μέσω πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για να παρακολουθήσουν ένα πενθήμερο σεμινάριο Συμβουλευτικής Ανάληψης Επιχειρηματικών Πρωτοβουλιών (το σεμινάριο θα υλοποιηθεί από εργασιακούς συμβούλους του ΟΑΕΔ).
2) Στη συνέχεια οι 5.000 ωφελούμενοι θα υποβάλουν τις επιχειρηματικές ιδέες τους στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΟΑΕΔ.
3) Οι επιχειρηματικές ιδέες θα αξιολογηθούν από τον ΟΑΕΔ. Από το σύνολο των προτάσεων θα επιλεγούν 3.000 βάσει κριτηρίων.
4) Στη συνέχεια οι 3.000 ωφελούμενοι θα υποστηριχθούν από καθοδηγητές (coaches) ούτως ώστε να ετοιμάσουν και να υποβάλουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΟΑΕΔ τα τελικά επιχειρηματικά σχέδιά τους.
5) Μετά την ολοκλήρωση αυτών των σταδίων θα ακολουθήσει η έναρξη υλοποίησης του προγράμματος επιχορήγησης άνεργων νέων, ηλικίας 18-29 ετών, που θα χρηματοδοτηθούν για να ανοίξουν τη δική τους επιχείρηση.

Συνολικά αναμένεται να επιδοτηθούν τουλάχιστον 2.500 άνεργοι νέοι ηλικίας 18-29 ετών, με ποσά μεταξύ 15.000 και 20.000 ευρώ. Οι λεπτομέρειες του προγράμματος αναμένεται να γίνουν γνωστές μέσα στον Μάιο από τον ΟΑΕΔ.